Ars poetica

Célom, hogy a Násznép minden tagja ne egy lakodalom , hanem A lakodalom emlékével gazdagodjanak a Ti egyik legszebb napotokon.

Kérdése van?

elsovofely@gmail.com

06-20/9524-218

Rehák László Első vőfély 1 Rehák László Első vőfély 2 Rehák László Első vőfély 3 Rehák László Első vőfély 4 Rehák László Első vőfély 5 Rehák László Első vőfély 6 Rehák László Első vőfély 7 Rehák László Első vőfély 8 Rehák László Első vőfély 9
Rehák László első vőfély - harmónika

Kattints a play gombra és hallgasd meg a Rehák indulót!
Rehák László első vőfély régi weboldala

Kattints a képre a régi weboldal megtekintéséhez!

Határidő napló

8-6 hónappal előtte

- A két család találkozása, az esküvő dátumának kitűzése (figyelembe véve az ünnepnapokat és a munkaszüneti napokat). Ez a dátum változhat attól függően, hogy a házasságkötő terem, a lakodalom tervezett helyszíne szabad-e még. Az esküvőt akár Pénteki napra is rakhatjuk, így a meghívott vendégek ki tudják magukat pihenni a következő hétre.
- A templomi és a polgári esküvő kereteiről dönteni. Amennyiben templomi esketést nem szeretnénk, érdemes a polgári esküvőt kicsit ünnepélyesebbé tenni. Verssel, énekkel, zenével, rövid kis műsorral.
- Gondolkozni azon, hogy kik legyenek a tanúk, koszorúslányok. Általában ugyanazt a két személyt szokták felkérni a polgári házasságkötéshez tanúnak, mint a templomi esketésnél. Kivételek persze előfordulnak.
- A lakodalom nagyságának és helyszínének eldöntése. Az egész lakodalom szervezésénél a legfontosabb talán, hogy hány vendéget hívjunk. Ez a szám determináló tényezőként fog hatni a helyszín kiválasztásánál. Mérlegelendő továbbá, hogy minden vendég részt vesz-e a teljes programon, vagy lesznek olyanok, akik a ceremóniára hivatalosak, a vacsorára nem.
- Általános költségvetés készítése. Az esküvő nagyon sokba kerül. Kiindulhatunk abból, hogy az előzetesen kalkulált összeget biztosan túllépjük legalább egyharmadával. Érdemes megbeszélni ki mit vállal magára a költségekből.
- Bejelentkezni a polgármesteri hivatalba. A nagyobb városokban közkedvelt napokon előfordul, hogy futószalagon folyik az esketés. Még el sem ment az előző pár a mi vendégeink már az ajtóban várakoznak és az utánunk következők is alig várják, hogy véget érjen a mi esküvőnk. Próbáljuk megbeszélni az anyakönyvvezetővel, hogy lehetőség szerint előttünk és utánunk legyen egy kis szünet. Lehet hogy pénzbe kerül de megéri.
- Megbeszélés az eskető pappal, jegyoktatásra jelentkezni. Előfordulhat, hogy a jegyespár egyik tagja nincs megkeresztelve vagy más vallású. Ilyen esetben az eskető pap mondja el a teendőket.
- Jegyűrűket közösen kiválasztani és megrendelni, amennyiben ez még nem történt meg. A vőlegény még most is meglepheti kedvesét egy kísérő gyűrűvel. Nem kötelező, ne érezze kényszernek.
- Az esküvői ruhák és a hozzá tartozó kiegészítők kiválasztása. Ha a menyasszony kölcsönzi a ruháját, minél előbb lefoglalja, annál nagyobb a választék.
- Ár és menüajánlatot kérni az étteremtől. Fontoljuk meg, nem gazdaságosabb-e a svédasztalos vacsora, mint a személyenkénti fogások.
- Fényképészről, videósról érdeklődni. Megbízhatóak legyenek és szépen dolgozzanak! Az esküvőt nem lehet megismételni!!!
- Érdemes megbízni egy profi party service-t? Általában nem jár többletköltségekkel, hiszen ezek a cégek kedvező áron jutnak hozzá a szolgáltatásokhoz. Nem is beszélve a rengeteg utánjárásról, és a nap garantáltan zökkenőmentes lesz.

5-4 hónappal előtte

- A vendégek listáját összeállítani. Pontosan fel kell jegyezni hány főre számíthatunk családonként, ez mind a vacsoránál, mind a további eseményeknél elengedhetetlen.
- Esküvői járműről érdeklődni és lefoglalni azt. Lehet hintó, akár egy egész busz a násznép szállítására, ha távolabb esik a vacsora helyszíne.
- Megkérdezni a leendő tanukat és koszorúslányokat, hogy elvállalják-e a nekik szánt szerepet? Amennyiben igen, javasoljunk a koszorúslányoknak szalont, ahonnan ruhát szerezhetnek be.
- Nászútajánlatokból kiválasztani az Úti célt. Ha külföldre megyünk, az útlevelünk érvényes-e. Egzotikus ország választása esetén gondoljunk a megfelelő védőoltásokra.
- Szabadságot elintézni. Ajánlatos már az előkészületekhez kivenni néhány napot. A többit persze a nászútra.
- Zenekart, diszkóst, vőfélyt kiválasztani és felkérni. Nagyobb esküvő esetén kevés 1-2 személyes zenekar. A zenei stílus kiválasztásánál ügyeljünk a meghívott vendégek összetételére. Érdemes felkérni profi vőfélyt a lagzi levezényléséhez, ne a vőlegény szaladgáljon, hogy mindenki kapott-e már levest és mikor kell a az örömapa köszöntőjét mondani.
- Igény szerinti dekoráció (lufi, szalagok, virágok...), tűzijátékot megrendelni. Ez utóbbinál különösen fontos, hogy időben történjen a megrendelés, mert engedélyhez kötött.
- Templomi kórus vagy orgonakíséretről gondoskodni. Egyidejűleg ne felejtsük el a templom díszítéséhez a virágokat megrendelni.
- Polgári esküvőhöz műsort választani. A zene és vers kiválasztása mellett beszéljük meg, hogy hányan fognak pezsgővel koccintani és milyen extra kívánságaink vannak.
- A nászajándéklista összeállítása, az üzlet kiválasztása. Amennyiben nem lesz menyasszonytánc feltétlenül érdemes nászajándék listát készíteni és erről a rokonokat értesíteni. Így el tudjuk kerülni, hogy három porszívót kapjunk.

3 hónappal előtte

- Fodrászhoz menni és az esküvői frizurát megtervezni. Egyben előjegyezni a későbbi időpontokat és megtervezni a frizurát, a fejdísz figyelembe vételével.
- Meghívókat, ültető- és menükártyákat kiválasztani, megrendelni. Lehetőleg a pontos létszám tudtával menjünk szakemberhez.
- Meghatározni az esküvő menetét a nap programját. Érdemes egy hivatásos vőfélyt segítségül felkérni. Levezényli a nap eseményeit és sok hasznos tanácsot tud adni.
- Ha otthon ünnepelünk, ki segít. Már most illik felkérni azokat a személyeket, akik segítenek a teendők elvégzésében.

2 hónappal előtte

- A vendéglistát ellenőrizni, esetleg kiegészíteni és végleg eldönteni hány fő hivatalos a vacsorára.
- Esküvői meghívókat személyesen átadni vagy postán elküldeni- Azon vendégek részére, akik távolról érkeznek.
- Megbeszélés a fényképésszel. A műtermi és esküvői, esetleg más helyszíni felvételek miatt.
- Az eskető pappal a ceremóniát részletesen megbeszélni. Ha szükséges megbeszélni egy főpróbát a koszorúslányokkal együtt, egy héttel az esküvő előtt.

1 hónappal előtte

- Legény és leánybúcsúztató helyszínét kiválasztani. A barátokat szóban előre értesíteni róla.
- Házassági szerződést, vagyonbecslést (ha készül) közjegyzőnél hitelesíteni. Nem jelenti a bizalom hiányát, előfordulhat az is, hogy a szülők ragaszkodnak hozzá.
- Biztosításokat ellenőrizni, szükség esetén újra kötni. Pl. élet-, háztartás-, balesetbiztosítás.
- Karikagyűrűket gravíroztatni. Lehet persze a monogramokat vagy a keresztneveket az esküvő után is gravíroztatni akkor sem dűl össze a világ.
- Menyasszonyi csokrot megrendelni. Ez a vőlegény feladata! Előtte feltétlenül érdeklődje meg, van-e kedvesének határozott elképzelése arról, hogy milyen virágokat szeretne. Továbbá a többi virágdekorációt a kocsira, az asztalokra, a templomba megrendelni. A koszorúslányokról, a vőlegény kitűzőjéről se feledkezzünk meg!
- Kozmetikushoz menni. Már most időpontot egyeztetni, egy héttel az esküvő előttre is. (Szemöldök-, szempillafestés, gyantáztatás stb.)
- Menyasszonyi tortát megrendelni és az esküvő többi süteményét is.

2 héttel előtte

- Ülésrend tervezet elkészítése. A vendégek már biztosan visszajeleztek, hogy számíthatunk-e részvételükre. Ha nem, nyugodtan kérdezzünk rá, hogy megtervezhessük az ülésrendet.
- Fodrásztól időpontot kérni. (Egy héttel az esküvő előtt vágás, dauer vagy festés a menyasszonynak, hajvágás a vőlegénynek.)

1 héttel előtte

- Menyasszonyi ruhát az összes kiegészítővel együtt felpróbálni. Lehetőleg frizurával, sminkkel együtt, hogy láthassuk az összhatást.
- Vőlegény öltönyét felpróbálni, ha kell, alakítani rajta.
- Az esküvői cipőket otthon hordani, hogy kényelmesen bejáródjanak. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor az ara vagy ifjú férje lábát feltöri az új cipő és tánc közben a vízhólyagoktól szenvednek!
- Manikűr, pedikűr, esetleg lábmasszázs, kozmetikus, vagy éppen ki mivel szokta kényeztetni magát.
- Az esküvő részleteit a vőféllyel megbeszélni. Amennyiben másnak is szánunk feladatot, fontos szerepet, úgy vele szintén egyeztetni.
- Legény vagy leánybúcsút előkészíteni. A barátok meglephetik a vőlegényt, pl. egy tortából kiugró csinibabával, de a barátnők is rendelhetnek a menyasszonynak egy Chippendale show-t! Mindez persze a jó ízlés határain belül.

1-2 nappal előtte

- Kölcsönzőből (szabótól) az esküvői ruhákat elhozni. Utolsó próba, igazítások.
- Autókat lemosni, kitakarítani. Ha esőre áll az idő, kivételesen várjunk vele az utolsó percig.
- Bőröndöket a nászútra becsomagolni.
- Babonás menyasszonyok részére gondoskodni a szerencsét hozó tárgyakról. Egy elterjedt angol szokás szerint általában valami régi, valami új, valami kölcsönkapott és valami kék viseletétől remélik a menyasszonynak a házasság sikerét. (Lásd esküvői szokások.)
- Ami nélkülönözhetetlen lesz a nagy napon: tartalék harisnya, papír zsebkendő. Ezeken kívül persze még ezernyi dolog: nagy tál (szita?) a menyasszonytánchoz, sok apró pénz, seprű, tű és cérna, ha szakadna a ruha valahol... Érdemes egy listára feljegyezni és ez alapján előkészíteni a dolgokat.
- Korán lefeküdni. Gondoljunk arra, hogy sokat pihenjünk az esküvő előtti napokban, így nem leszünk fáradtak és igazán élvezhetjük a lakodalmat.

2 héttel utána

- Köszöntőkártyákat küldeni a vendégeknek a részvételért, az ajándékokért, a jókívánságokért. Biztosan mindenki örül, ha egy esküvői fényképet is kap mellékelve.