Ars poetica

Célom, hogy a Násznép minden tagja ne egy lakodalom , hanem A lakodalom emlékével gazdagodjanak a Ti egyik legszebb napotokon.

Kérdése van?

elsovofely@gmail.com

06-20/9524-218

Rehák László Első vőfély 1 Rehák László Első vőfély 2 Rehák László Első vőfély 3 Rehák László Első vőfély 4 Rehák László Első vőfély 5 Rehák László Első vőfély 6 Rehák László Első vőfély 7 Rehák László Első vőfély 8 Rehák László Első vőfély 9
Rehák László első vőfély - harmónika

Kattints a play gombra és hallgasd meg a Rehák indulót!
Rehák László első vőfély régi weboldala

Kattints a képre a régi weboldal megtekintéséhez!

Lakodalmas játékok

A lakodalmas játékoknak csak az ifjú pár, a vendégek és az első vőfély fantáziája szabhat határt

Tojásgörgetés
Sodrófatánc
Mutasd a vádlid
Összekötösdi
Lepedőszív
Lufitánc
Hamupipőke játék
Lufiposta
Mindennapi kérdés kvíz
Saccolj!
Esküvői ruha
Ajándékok csereberéje
A vőlegény öltözködik
Mi van a zsákban?
Rajzold le!
Válogat a kendermagban
Ki a jó megfigyelő?
Az írás öröme
Seprűtánc
Erős férfiak
Alma-, narancstánc
Krumpli lóbálás
Házaspárbaj az ifjú párnak
A gyermekkór poénjai
Mennyasszony tánc - másképpen
Legrégebbi házaspár
Újságtánc
Érkezés a vacsorára:
Fejezd be a mondatot:
Ismersz-e?:
A női táska rejtelmei:
Ki vagyok én?:
Töltsd ki az üres részt:
Kinek van hosszabb:
Karaoke:
Árverés:
Kapuk:
Hétlépés-tánc:
Tányértörés:
Köszönő ajándék:


Tojásgörgetés:

Az ifjú férjet egy asztalra állítjuk (hogy mindenki jól lássa) majd a menyasszony kezébe egy nyers tojást ad az első vőfély, amit a menyasszonynak a férje nadrágja egyik szárán fel, majd a másik szárán le kell görgetnie anélkül, hogy a tojás megsérülne.

Sodrófatánc:

Az első vőfély egy sodrófát fog a lába közé és elkezd vele főleg csárdást táncolni. A feladat az, hogy a sodrófát egy másik nemű embernek átadja a lába közé anélkül, hogy kézzel megfogná és, hogy a sodrófa leesne.

Mutasd a vádlid:

A menyasszonyt székre ültetjük négy barátnőjével együtt. A hölgyek szabaddá teszik vádlijukat miközben kint a vőlegény szemét egyik barátja beköti anélkül, hogy látná ki hova ült le. A vőlegény feladata az, hogy párja lábát (tapintással) az első vőfély irányításával megtalálja. Akit kiválasztott még bekötött szemmel meg kell csókolnia.Összekötösdi:

Ehhez a játékhoz két csoportot kell alkotni egyenként 4-6 főből, akik egymás mellett vagy mögött felsorakoznak. Mindkét csapat kap egy kanalat, amelynek a végére többméternyi spárga vagy zsinór van erősítve. Minden játékosnak a bal ujjánál kell bebujtatni a kanalat és a jobb lábszárán kell előjönnie. Amelyik csapat utolsó játékosánál először bukkan elő a kanál, persze úgy, hogy közben minden csapattag össze van kötve a zsinórral, az a nyertes. Vigyázni kell, hogy a szoknyában lévő hölgyek száma mindkét csapatban megegyezzenek.Lepedőszív:

Egy nagy lepedőre egy óriási szívet festünk előzetesen. A szívbe beleírjuk az ifjú pár keresztnevét és az esküvő dátumát. Egy-egy körömvágó ollót adunk az ünnepeltek kezébe, hogy azzal vágják ki a szívet. Amikor elkészültek, át kell lépniük a lepedőszív lyukán, vagy a vőlegény karjában tartva kedvesét teszi meg a lépést. A násznép tagjai aláírásukkal és jókívánságaikkal örök emléket írhatnak a kivágott szívre, így az örökké emlék marad.

Lufitánc:

Minden hölgy bokájához egy lufit kötözünk. Az uraknak meg kell próbálniuk tánc közben a többi pár lufijára lábukkal rátaposni és közben saját párjuk ballonjára vigyázni.

Hamupipőke játék:

A hölgyek kölcsönadják egy cipőjüket, és ezeket a táncparkett közepén egy kupacban összegyűjtjük. Ezután az urak mindegyike kiválaszt egy cipőt és megkeresi a hozzá tartozó hölgyet kivel táncol egyet.

Lufiposta:

Látványos megnyitója a bulinak vacsora után. A játék során a vendégek képeslapokra nászajándékokat írnak fel az ifjú párnak. Természetesen jelképes ajándékokra kell gondolni, mint lemossuk autótokat, kivasalunk helyettetek, meghívunk egy vacsorára, mi vesszük az első pelenkát. A képeslapokat előre megcímezzük a címetekre, és felbélyegezzük. Fontos, hogy mindenki olvashatóan aláírja. Ezután a lapokat gázzal töltött lufikra kötjük és szélnek eresztjük őket. Amelyik képeslap megérkezik hozzátok azt be lehet váltani feladójánál.

Mindennapi kérdés kvíz:

Készítsünk néhány kérdésből álló kérdőívet a menyasszonyról, vőlegényről és kérdezzük meg azokat az ott lévő vendégektől. Lássuk kik azok, akik, "igazán" ismerik az ifjú párt! (A kérdések tartalmazhatnak, olyanokat, mint: hol ismerkedtek meg, mi volt az ara első munkája, ... találjunk ki találó kérdéseket). Aki a legjobban ismeri őket, megérdemel egy kis ajándékot. Ennek a játéknak egy másik ismert formája, mikor a vendégek feltesznek kérdéseket az ifjú pár részére, amit a párnak egyszerre kell megválaszolnia, ha a két válasz megegyezik, a kérdező vendég, vagy vendég-asztal jutalmat kap.

Saccolj!

Találj vagy végy egy kedves kis üveg vagy más átlátszó tároló edényt, és töltsd meg cukorkával, vagy aprópénzzel. Bármi lehet, aminek köze van az esküvőhöz, esetleg magához a személyhez, aki a játékot bemutatja. Fontos, hogy tudjuk hány darab van benne mielőtt elindítjuk útjára. Adjuk körbe a játékosok között, akiknek az a feladata, hogy találják ki mennyi ez a szám. A legközelebb álló választ adó a nyertes, aki természetesen elnyeri magát az üveget.

Esküvői ruha:

Ehhez a játékhoz először is szükségünk van néhány tekercs hófehér WC-papírra. Az esküvőn osszuk a résztvevőket két vagy több 3-5 főből álló csoportra. Mindegyik csoport válasszon egy modellt az esküvői ruhájukhoz (az örömanyák általában tökéletes alanyok erre). A feladat mindegyik csoportnak, hogy tervezzen és készítsen el egy "esküvői ruhát" természetesen WC-papírból. Bármilyen kiegészítőt felhasználhatnak (ékszer, virág, fátyol, fejdísz stb.), de magát a ruhát muszáj papírból készíteni. A csoportokat természetesen ki más bírálná el, mint e téma szakértője a menyasszony. Nagy mulatságban lesz mindenkinek része, nem beszélve arról, hogy az elkészített fotók örök emlékként szerepelnek majd az albumban.

Ajándékok csereberéje:

Ezzel a játékkal garantáltan sokat nevethetünk. Bármilyen partin nagy sikerrel játszható! Szükségünk van annyi helyre, hogy a játékosok (10-15 fő) körbe állhassanak. A kör közepére helyezzük el az előre elkészített és gondosan becsomagolt kis ajándékokat. Rendszerint eggyel kevesebbet ahány játékos van. Az ajándékok legyenek kívánatosak, különböző formájúak és használjunk más-más színű papírt és szalagot a csinosításukra. Az ajándékok csak apróságok legyenek (pl. a 100 forintos boltból), kicsi vicces dolgok, vagy apró szappanok, fürdőgolyók, pici képkeret stb. Állítsuk be az órát 10-15 percre (játékosok számától függően). Először is kezdjük a játékot a menyasszonnyal. Adjunk neki egy pár dobókockát és kérjük meg, dobjon. Ha duplát dob választhat egyet az ajándékok közül. Adja tovább a kockákat a körben. Ha valaki duplát dob természetesen elvehet egyet az ajándékok közül. Ha elfogytak az ajándékok középről, akkor kezdődik csak igazán a játék, hiszen a nekünk igazán tetszőt elvehetjük bárkitől. Folyamatosan járjon körbe a kocka, hogy minél több esély jusson mindenkire a szabott játékidőben. Amikor a játékidő lejár már nem lehet tovább rabolni. Mindenki megkaphatja azt, amelyet a kezében tart. Egy dologra vigyázzunk: senki se tudja meg, hogy az ajándékok csupán vicces apróságokat tartalmaznak. Nagyobb lesz így a meglepődés és a nevetés a végén.

A vőlegény öltözködik:

Kössük be a vőlegény szemét és adjuk oda a "bőröndjét" amit gondosan megtöltöttünk különböző kellékekkel. Muszáj magára vennie egytől egyig, amit benne talál! Tegyünk bele mindent, ami egy nászútra kell: napszemüveg, férfi alsónemű, nagy méretű női fehérnemű, kertész kesztyűt stb. (természetesen mindezeket a ruhájára ölti). Amikor elkészült fotózzuk le!

Mi van a zsákban?

Szükségünk van egy papír vagy szövet zsákra, amibe 10-15 egyszerű mindennapi tárgyat rejtünk (pl. fogkefe, videokazetta, toll). Adjuk oda a zsákot a vendégeknek, akiknek 30 másodperc alatt minél több dologról kizárólag tapintás útján találják ki mi az, és ezt írják is le. A legtökéletesebb listát adó a győztes.

Rajzold le!

Minden résztvevő kapjon egy tollat, papírt és egy kemény fedelű dossziét, amin lehet rajzolni. Kérjük meg őket, hogy írják rá a nevüket a papírra és fordítsák meg. Majd kérjük meg őket, hogy tegyék a lapot a fejükre és így rajzolják le a menyasszonyt. Adjunk kb. 2 percet, hogy befejezhessék a munkát és mondjuk el Nekik: ügyeljenek a részletekre is, pl.: fátyol, ékszer stb. Az idő leteltével megnézhetik a mestermunkát, amit természetesen az illetékes, vagyis a menyasszony fog elbírálni. Biztosak lehetünk a nevetésben! A menyasszony megtarthatja a rajzokat, melyeket egy mappában elhelyezhetünk kedves emlékként.

Válogat a kendermagban:

Egyszerűnek tűnik, pedig nem az. Szükségünk van egy tálra, egy zacskó rizsre és kb. 50 biztonsági kapocsra. (minél kisebb annál jobb) Töltsük meg a tálat félig rizzsel és a kapcsokkal. Kössük be a játékosok szemét, és kérjük őket, találják meg a kapcsokat. Aki a legtöbbet találja 30 másodperc alatt az a győztes. Hihetetlen milyen versengésbe kezd ilyenkor mindenki....

Ki a jó megfigyelő?

Ezzel a játékkal a lakodalom legjobb fél óráját ajándékozhatjuk a résztvevőknek. Ültessük le őket egy csendes helyre, ahol biztos nem láthatják meg a menyasszonyt. Feladat: írják le mit visel a menyasszony. A legapróbb részletek (fülbevaló, smink, cipő harisnya stb.) is számítanak, hiszen az lesz a nyertes, aki a legteljesebb listát adja. Adjunk számukra 5 percet, majd hívjuk be az ifjú arát. Érdemes lehet ezt a játékot csak fiúkkal is játszani, ahol a nyertes táncolhat egyet jutalmul a menyasszonnyal.

Az írás öröme:

Adjunk egy-egy csoportnak szólistát melyből egy levelet, verset kell írniuk a menyasszonynak vagy a vőlegénynek. A szavaknak természetesen viccesnek kell lenni, pl. : tisztítószerek nevei: Mr. Muscle, Vanish, Dove, Bip; vagy egyéb környezetünkben található dolgok: méz, szaloncukor, jázmin, mirtusz, rozmaring, mimóza; de bármilyen az élettel kapcsolatban álló szavak is lehetnek: élet, jövő, remény, megegyezés, élvezet, vidám stb. Legyünk ötletesek! A szövegek írására adjunk időt, esetleg előfeladat is lehet, de mindenféleképpen fel kell olvasni a párnak hangosan, amit garantált jókedv követ majd.

Seprűtánc:

A táncparketten egy embernek nincs párja, az táncol a seprűvel, a zenekar pár perc után mindig leáll, és aki gyorsan nem talál magának párt azé a seprű. Nagyon mulatságos, mindenkinek más párt kell keresni, nem lehet az előzőnél maradni.

Erős férfiak:

A férfinak fel kell kapnia a párját, és úgy táncolnak, az nyer, aki a legtovább bírja vinni a párját.

Alma-, narancstánc:

Minden pár kap egy gyümölcsöt, ezt kell a homlokukhoz szorítaniuk, míg táncot lejtenek. Nyertes az, aki a legtovább bírja.

Krumpli lóbálás:

A vállalkozó kedvű vendégek derekára kötnek egy zsinóron lógó krumplit, ami kb. lábszárközépig ér. Sorba állnak, mindegyikük elé leraknak egy gyufásdobozt, amit a krumpli lóbálásával el kell lökdösni a célvonalig. Óriási poén, nagyon jókat lehet derülni a csípőmozgásokon...

Házaspárbaj az ifjú párnak:

A szülőktől lehet előre érdeklődni jó információkról, aztán feltenni a Menyasszonynak, Vőlegénynek. pl. mi volt az első szó, amit a kedves menyasszony kimondott életében? Mi a kedvenc étele? Melyik tantárgyat utálta legjobban általános iskolában stb.

A gyermekkór poénjai:

A násznépnek az ifjú párról gyerekkori képeket, vicces képeket mutatnak- így legalább a másik család jobban megismeri az újdonsült rokont. Némi történettel megfűszerezve még vicces is lehet.

Mennyasszony tánc - másképpen:

Akik már táncoltak a mennyasszonnyal azok kört alkotnak, aztán az köré még egy kört, és a végén van 3, 4 kör. Mikor már mindenki táncolt a mennyasszonnyal, akkor teljesen összeszűkítik a köröket, fel teszik a kezüket, közben az egyik kör balra indul a másik jobbra. Így táncolnak, és a vőlegényt nem engedik be a kör közepére. Mikor bejut, valahol beengedik, mert nem erőszakosan kell csinálni, akkor nagy az öröm és ujjongás, táncol az ifjú pár egy kicsit, aztán a vőlegény felkapja a mennyasszonyt és úgy mennek haza átöltözni.

Legrégebbi házaspár:

Az első vőfély minden házaspárt a táncparkettre szólít és a zenekar elkezd játszani egy számot, kb. a felénél a vőfély leállítja és megkéri a táncolókat, hogy csak az a pár maradjon a táncparketten, akik már több mint öt éve házasok. A zene folytatódik tovább egy kicsit, aztán már csak azok maradnak, akik több mint tíz éve házasok, stb. Végül csak egyetlenegy pár marad a táncparketten, ők azok akik az egész vendégseregben a legrégebben házasok és ők kapják meg a menyasszonyi csokrot, az ifjú párnak pedig példaértékű és szerencsét hoz a pár hosszan tartó házassága.

Újságtánc:

A vendég párok egy-egy A/3 méretű újságon táncolnak, vigyázva, hogy az újságról ne lépjenek le. Aki lelép, kiesik. 2 percenként az újságlapokat félbe kell hajtani, így a táncterület is felére csökken. Nyertes az, aki a legtovább marad a táncban.

Érkezés a vacsorára:

Az ifjú pár két-két vendég felemelt és összeérintett karjai alatt lépeget az asztala felé, minden vendégpár alatt csókot váltanak. Amint egy-egy pár alatt átmentek már, az a pár előremegy, és így vezetik el a fiatalokat a helyükig. Nagyon édes, csak a vendégekkel meg kell beszélni.

Fejezd be a mondatot!:

Mindegyik vendég kapjon egy papírt melyen a következő befejezendő mondatok állnak. (5 perc álljon rendelkezésükre ehhez a játékhoz.) Mondatok: A nők munkája, A boldog ház, Minden egyes nagyszerű férfi mögött, Az én otthonom, Az igaz szerelemhez vezető út, Minden férfi háza, Az igaz szerelem, Az igazi házasság, Ha a cipő kényelemes, Ahol a szív, Két szakács egy konyhában, Az én házam.... Válaszok: ....soha nem ér véget, nevetéssel teli, egy otthon áll, soha sincs rendben, az élet fűszere, az ő maga kastélya, a mennyekben köttetett, sosem forr, megéri a pénzét, ott a szerelem, elrontja az ételt, az én váram.

Ismersz-e?:

A vőfély feltesz 10-20 kérdést az ifjú pár egyik tagja számára úgy, hogy a másik erről ne tudjon. A kérdések önmagára és a választottjára vonatkozzanak. Írjuk fel ezeket egyenként egy-egy kártyára és a hátuljára a vőlegény válaszát. Pl.: Mi a kedvenc étele? - Ha egy sztár lehetne, ki lenne Ő? - Melyik napon csókolták meg egymást először? - Mikor találkoztak először? - Hol találkoztak először? - Milyen állat hasonlít hozzá legjobban? stb. Kérdezzük meg most a pár másik tagját! Minden kérdésnél olvassuk fel hangosan a válaszát is. Nagy vidámságot és rengeteg nevetést válthat ki.

A női táska rejtelmei:

Kérjük meg a vendégeket tegyék ki a táskájukat az asztalra. Készítsünk egy listát azokról a dolgokról, melyeket vélhetőleg itt találhatunk. Legyenek közönséges és ritka dolgok is. A tárgyakat pontozzuk, és akinek a legtöbb pontja gyűlik össze a nyertes. Egyes dolgok persze extra pontot érnek: tűzvörös rúzs, tükör, fénykép kedveséről, stb. Nagyszerű mulatságot jelent, de olyanokra is kell gondolni, akik csupán a pénztárcájukkal és egy papír zsebkendővel érkeznek. A lista végtelen lehet, mint ahogy a mulatság is.

Ki vagyok én?:

Készítsünk kis kártyákat melyekre híres emberek, énekesek, színészek, mesefigurák vagy ha a társaság jól ismeri egymást a társaságban lévők neveit, írjuk fel. Észrevétlenül csempésszük ezeket az érkezők hátára úgy, hogy senki se lássa a hátán szereplő nevet. A feladat, hogy találják ki "kik ők". Tegyenek fel kérdéseket egymásnak, amire csak igennel vagy nemmel válaszolhatnak a többiek. Természetesen azonnal megismerkednek így a vendégek, mellyel megkönnyíthetjük sokak helyzetét. Az első, vagy első három, aki kitalálja a nevét a győztes. Persze mindenki győzni szeretne így egymásnak nem fognak segíteni.

Töltsd ki az üres részt:

Minden vendég kapjon egy papírt, amire írjuk fel a következő szavakat függőlegesen: a baloldalra: HITVES; a jobb oldalra FÁTYOL. A feladat: írjanak fel minél hosszabb szót, aminek az első betűje a bal szóból származik, az utolsó pedig a jobb oldaliból. Az első szó például "f"-el kezdődik, és "l"-el végződik. Például: Fejdíszekkel, felel, flörtöl stb. Minden szó egy pontot ér, kivéve, ha kapcsolatban áll az esküvővel, ami többet ér. Az időkeretet azonban meg kell határozni, pl. 10 percben.

Kinek van hosszabb:

Ezzel a játékkal is segíthetünk a kezdeti átlagos hangulaton, segítve az emberek megismerkedését. Mindenki kapjon egy-egy gémkapcsot, amit esetleg a dekoráció színével harmonizáló papírral vagy szalaggal dekorálhatunk. A játék lényege, nem szabad kimondani a vőlegény nevét. Aki "lefüleli" a másikat automatikusan megkapja a hibázó gémkapcsát, amit összefűzhet a sajátjával. A mulatság végén a leghosszabb láncot szerző vendég a nyertes.

Karaoke:

Egyre jobban kezd teret hódítani a mulatás közben.

Árverés:

A játékhoz be kell szerezni néhány az ifjú pár számára kedves régi tárgyat, majd árverésre bocsátani a násznép tagjai számára (pl. mennyit ér a násznépnek a menyasszony alvómacija, hiszen most már nagymacival fog aludni, vagy a pár első mozijegye, a vőlegény első stopliscipője - bármi ami megmaradt régről, és vicces) Ez akár felválthatja a pénzes menyasszonytáncot is.

Kapuk:

Mikor az ifjú pár megérkezik, az ajtónál "kapukat" csinálnak az emberek. Két ember összeteszi fent a kezét egymással szemben, a pár mindegyik "kapuba" belép. A kezek lezárulnak, és csak azután engedik tovább a párt a következő " kapuba ", miután megcsókolják egymást. Akik előtt a pár már elhaladt, az a sor végére megy , megint " kaput " csinálni egészen az asztalig.

Hétlépés-tánc:

Ezt a játékot azok a vőfélyek találták ki akik nem ismerik a hétlépéses menyasszonytáncra való kikérőt, illetve nem akarják a násznépet megtisztelni azzal, hogy ők isszák meg a 7 pohár bórt. Felállítják a mennyasszonyt az asztalra és a férjnek 7 lépésre kell előtte állnia. A vőfély feltesz egy mondókás, vicces kérdést, amire a férjnek is viccesen kell válaszolnia. Csak akkor léphet egy lépéssel közelebb, ha a násznép elégedett volt a válasszal. Ha nem akkor innia kellett valami könnyű italt. Amikor odaér a menyasszonyhoz felkapja és elviszi átöltözni a menyecske tánchoz.

Tányértörés:

Mikor a mennyasszony és a vőlegény belép az étterembe, akkor összetörnek egy tányért. Az ifjú párnak kell összeseperni. Csak aztán kezdődhet a lakodalom.

Köszönő ajándék:

Több kis ajándékot csomagolunk össze olyan módon, hogy egy-egy réteg papír közé kerüljenek az apró tárgyak. A körben álló vendégek a csomagot zeneszóra körbe-körbe adják. Amikor a zene elhallgat, a csomag is megáll, s aki kezében megáll, az kibonthat egy réteget, a benne lévő ajándék az övé lesz.